Waris Dirien inspiroiva historia

Waris Dirie on yksi maailman seuratuimmista ja arvostetuimmista somalialaisista naisista. Hän on malli, kirjailija, näyttelijä ja kaiken lisäksi ihmisoikeusaktivisti. Hän on erinomainen esimerkki siitä, kuinka huonoista oloista on mahdollista päästä pois ja viedä itsensä elämässä todella pitkälle eteenpäin.

Vuonna 1965 syntynyt Dirie oli yksi perheensä 12 lapsesta. Hänen tarinansa ja kärsimyksensä alkoivat siitä, kuinka hän joutui ympärileikattavaksi viisivuotiaana. Myöhemmin teini-ikäisenä hän sai tietää, että hänet pakotetaan avioon 60-vuotiaan somalialaisen miehen kanssa. Tätä hän ei enää kestänyt, vaan pakeni kodistaan sukulaistensa luo turvaan. Hän pysyi turvassa siellä jonkun aikaa, mutta ei pystynyt jäämään kauaksi, sillä hänen pakoansa ei hänen omien sanojensa mukaan enää voitu hyväksyä. Näin hän joutui jälleen etsimään uuden pakoreitin.

Yksi hänen sedistään oli silloin suurlähettiläänä Englannissa, mikä antoi Dirielle mahdollisuuden paeta Englantiin. Hän teki töitä ilman palkkaa, tai käytännössä ruokapalkalla suurlähetystössä. Valitettavasti Somalian sisällissodan alettua Dirie jäi Englantiin yksin, sillä suurlähettiläs kutsuttiin takaisin Somaliaan. Dirie jäi Lontoon kaduille. Myös YMCA-kodissa elänyt Dirie joutui tekemään kaikkensa selvitäkseen maassa, jonka kieltä hän ei edes osannut. Hän päättikin ryhtyä opiskelemaan sitä sen jälkeen, kun onnistui saamaan töitä paikallisessa McDonaldsissa siivoojana.

Onni oli vihdoin mukana

Käytännössä 18. ikävuoteen asti Waris Dirien elämä oli ollut yhtä taistelua ja kärsimystä. Sinnikäs tyttö ei kuitenkaan antanut periksi ja lopulta Lontoo toi mukanaan ripauksen onnea. Hän sattui törmäämään erääseen arvostettuun ja myöhemmin todella kuuluisaksi tulleeseen valokuvaajaan.

Naomi Campbell

Valokuvaajan kautta Dirie pääsi tekemään mallin töitä. Moni ei tiedä, että Dirie kuvattiin ensimmäisen kerran yhdessä Naomi Campbellin kanssa vuonna 1987. Campbell ei ollut silloin vielä suurelle yleisölle tuttu nimi. Vuodesta 1987 eteenpäin hän teki ahkerasti töitä ja onnistui saamaan itselleen jopa pienen elokuvaroolin James Bond-elokuvassa “007 vaaran vyöhykkeellä”. Dirie teki kaikkensa ja pääsi niin muotiviikoille kuin muotilehtiinkin. Käytännössä kymmenen vuoden aikana Diriestä tuli nimi, joka tunnettiin muuallakin kuin muotimaailmassa. Vuonna 1997, kun hänestä pystyi käyttämään sanaa “kuuluisuus”, avautui hän ensimmäisen kerran naisten ympärileikkauksesta ja sen kauheuksista.

Samana vuonna hän pääsi virallisesti ihmisoikeusaktivistin tehtäviin, kun YK otti hänet riveihinsä. Siitä eteenpäin kuuluisuus on onneksi tuonut paljon muuta hyvää Dirien elämään kamalan lapsuuden jälkeen. Hänestä kirjoitettiin kirja, jota on myyty yli 11 miljoonaa kappaletta. Kyseessä on kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu kirja “Desert Flower”, joka viittaa Dirien etunimeen, joka tarkoittaa aavikon kukkaa. Tästä eteenpäin mallintyöt vähenivät ja Dirie ryhtyi ihmisoikeuksien taistelijaksi käytännössä täysipäiväisesti. Hän on perustanut oman säätiön, on saanut kansainvälisiä tunnustuksia hänen työstään tyttöjen suojelemiseksi maailmassa ja vuonna 2009 hänen tarinastansa tehtiin jopa elokuva.

Waris Dirien elämä onkin ollut paljon parempi sen jälkeen, kun pieni onnenkantamoinen käänsi hänen elämänsä kokonaan ympäri. Onkin todella tärkeää jatkaa yrittämistä ja uskoa itseensä, sillä näin elämä kohtelee välillä. Waris Dirie joutui kestämään kamalaa elämää jopa 18 vuotta, ennen kuin hänelle edes annettiin mahdollisuus mihinkään muuhun. Sekin mahdollisuus olisi voitu heittää kuitenkin hukkaan, jos hän ei olisi antanut kaikkensa alkumetreillä ja tehnyt paljon töitä senkin jälkeen. Koskaan ei siis pidä olettaa, että mikään asia tulee tarjottimella ja annetaan vain sinulle siksi, koska joku pitää sinusta tai olet kaunis.

Dirien tarinassa inspiroivinta on se, että hän on käyttänyt kaikki annetut mahdollisuudet ja käyttää niitä edelleen. Hän vilpittömästi uskoo siihen, mitä hän tekee ja se viekin häntä vahvasti eteenpäin kaikessa, mihin hän koskee. Häneltä voimme oppia vielä paljon.