Suomen kilpakävelytaivaan tähti saa urheilusta voimaa

Aleksi Ojala, 25, on olympiatason pikakävelijä, joka onnistui lopulta selviämään koulukiusaamisesta keskittymällä urheiluun. Samalla hän päätti näyttää kiusaajilleen, että hänestä tulee vielä jotain suurta. Tämä on ollut hänelle iso voimavara matkan varrella.

Aleksi Ojala on voittanut neljästi aikuisten sarjan Suomen mestaruuden. Lisäksi hän on edustanut Suomea kahdesti 50 kilometrin kävelyn MM-kisoissa ja kerran olympialaisissa. Onnistumisten kautta hän kokee saaneensa kostettua kiusaajilleen, vaikka arvet eivät koskaan täysin paranekaan.

Koulukiusaamista läpi peruskoulun

Viidennen luokan koulukuvassa Aleksilla on musta silmä. Hän on värjännyt hiuksensa sinisiksi esittääkseen kovempaa kuin oikeasti olikaan. Silti kiusaajat olivat jälleen kerran käyneet myös fyysisesti käsiksi. Kiusaaminen jatkui saman porukan taholta koko peruskoulun ajan, sisältäen sekä haukkumista että fyysistä väkivaltaa. Opettajat yrittivät toisinaan puuttua kiusaamiseen, mutta siitä tilanteet yleensä vain pahenivat. Lopulta opettajat jättivät pojat rauhaan ja Aleksi sai selvitä omillaan.

Kiusaaminen on jättänyt jälkensä, eikä Aleksi nykyään enää edes kaipaa ihmisiä ympärilleen. Tämä on toisaalta kävelyuran kannalta ihan hyvä, sillä yksinäisempää lajia saa hakea. Hän on onnistunut käyttämään kiusaamiskokemuksia myös voimavarana äärimmäisessä kestävyyslajissa.

Perhe tukena elämässä ja urheilussa

Perheeseensä Aleksilla on aina ollut lämmin suhde ja hän myös asuu edelleen kotona. Vaikka ratkaisu on pääosin taloudellinen, ei Aleksi on asunut koko elämänsä pienessä Urjalan kunnassa, joka sijaitsee Tampereen eteläpuolella. Kotipaikkaansa Aleksi kuvailee pieneksi pitäjäksi keskellä ei mitään. Asukkaita Urjalassa on 5 000. Kaikki tuntevat toisensa, joka yleensä on Aleksin mukaan hyvä asia. Toisaalta se myös tarkoitti, ettei kiusaajia päässyt pakoon.

Henkireikänsä Aleksi löysi lopulta urheilusta. Nyt hän sanoo, että ilman tavoitteellista urheilua hän tuskin olisi edes jaksanut yläastetta. Urheilu, valittu laji ja etenkään siinä pärjääminen ei kuitenkaan auttanut lopettamaan kiusaamista – päinvastoin. Yläasteikäisenä Aleksi osallistui nuorten SM-kisoihin ja sijoittui. Paikallislehti teki hänestä jutun, josta kiusaajat puolestaan kimpaantuivat. Aleksista itsestään tuntui kisan jälkeen siltä, että hän oli vihdoin löytänyt mahdollisuuden olla joku. Tämän itsevarmuuden heräämisen kiusaajat halusivat ampua saman tien alas. Olihan kävely lajina vieläpä aivan liian erikoinen pienen kylän kuvioihin.

Kävely tuntui nopeasti omalta jutulta – takkuisesta alusta huolimatta

Kävely valikoitui lajiksi oikeastaan sattuman kautta. Aleksi alkoi harrastamaan ala-asteella yleisurheilua ja kokeili mielellään eri lajeja. Lajikokeiluihin sisältyi myös kilpakävelykoulu. Kävelykoulun valmentaja innosti nuoria osallistumaan piirimestaruuskisoihin ja näin Aleksi päättikin toimia. Ensimmäinen kilpailu tosin päättyi hylkäämiseen vain muutama sata metriä ennen maalia. Alkureaktio pettymyksen jälkeen oli lopettaa kävely kokonaan, mutta jo automatkalla kotiin mieli muuttui. Turhautuminen vaihtui määrätietoisuudeksi ja Aleksi ilmoitti isälleen treenaavansa vuoden aikana niin paljon, että voittaisi seuraavissa kisoissa kaikki muut. Näin myös tapahtui.

Kävelyn rinnalla Aleksi treenasi pitkään myös kestävyysjuoksua, mutta laji ei koskaan tuntunut samalla tavalla omalta. Tai kuten vaatimaton mies asian itse ilmaisee, hänellä ei ollut kestävyysjuoksuun lahjoja. Kävelyura sen sijaan lähti komeasti käyntiin, kun Aleksi sai valmentajakseen Euroopan mestari Reima Salosen. Tuloksia alkoi tulla juniorisarjoissa. Menestys toisaalta lisäsi jatkuvasti kiusaamista ja yläasteen aikana Aleksi pyrki olemaan koulusta pois mahdollisimman paljon, milloin minkäkin tekosyyn varjolla. Muistot satuttavat edelleen.

Aleksi kertoo törmäävänsä entisiin kiusaajiinsa edelleen toisinaan kylällä ja tervehtivänsä heitä reippaasti. Hän vaihtaa mielellään kuulumisia, hänen kuulumisiaan kun ovat tällä hetkellä MM-kisat ja olympialaiset. Hän tietää olevansa omalla ja oikealla polulla.