Reeta Vestman ammentaa rooleihinsa syvyyttä kiusaamiskokemuksistaan

Reeta Vestman on nuoresta iästä huolimatta ehtinyt saavuttaa musiikin ja teatterin alalla uskomattoman paljon, myös Suomen rajojen ulkopuolella. Hänen musiikillinen lahjakkuutensa on ollut ilmiselvää lapsesta asti ja esiintymiskokemustakin nyt 35-vuotiaalle laulajalle on yli 30 vuoden ajalta.

Onnistumiset lämmittävät, sillä kouluaikana Reetalla ei ollut aina helppoa. Esiintymishaluista ja esille pyrkivää tyttöä eivät kaikki sietäneet ja oman lisänsä toi vielä Reetan äidin julkisuus. Europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola oli paljon esillä erityisesti Reetan ollessa yläasteikäinen ja tämä toi vielä omat vaikeutensa murrosikäisen elämään. Kolmannelta luokalta yläasteen loppuun kestänyt koulukiusaaminen muuttui välillä hyvinkin rankaksi ja nyt Reeta on käsitellyt asiaa enemmänkin synnytettyään itse kaksi lasta. Reeta on kertonut kiusaamisesta avoimesti myös julkisuudessa ja osallistui Minuunkin sattui -valokuvanäyttelyyn yhdessä muiden tunnettujen suomalaisten kanssa.

Itsenäinen tyttö ei suostunut antamaan periksi kiusaajille

Äiti Eija-Riitta joutui pohtimaan jo aikaisin, mihin temperamenttisen tyttären energia kannattaisi suunnata. Hän oli huomannut, että jo puolivuotiaana Reeta oli tapaillut äidin hyräilemää laulua ja pystyi myös vaihtamaan sävellajia. Hieman tämän jälkeen oli myös selvää, että lapsi nautti esiintymisestä ja suosionosoituksista. Siksi soittotunnit tuntuivat loogiselta ratkaisulta. Ala-asteikäisenä Reeta kävinkin viikoittain kahdella soittotunnilla ja yhdellä teoriatunnilla ja lauloi lisäksi lasten kansanmusiikkiryhmässä. Ehtiväinen tyttö nautti myös kirjoittamisesta ja voitti omalla tekstillään Napero-Finlandian. Tämän lisäksi hän suoriutui kunniakkaasti jännityselokuvan Routasydän pääroolista.

Onnistumiset yllyttivät kiusaajia. Reeta päätti kuitenkin olla antamatta heille periksi, eikä lintsannut koulusta vaikka mieli olisi tehnytkin. Opettajat eivät juuri puuttuneet tilanteeseen. Äiti Eija-Riitta kävi kerran puhumassa luokan pahimmalle kiusaajalle ja opettajalle, mutta opettaja ei uskonut tilanteen olevan kovin paha. Myöhemmin myös Eija-Riitta on kertonut, ettei ymmärtänyt, kuinka järjestelmällistä ja vakavaa kiusaaminen oli.

Määrätietoinen työ musiikin parissa tuotti tulosta

Musiikin ja teatterin harrastaminen jatkui määrätietoisesti koko kouluajan, eikä tytön lahjakkuus jäänyt huomaamatta. Hän pääsi jatkamaan opintojaan Kallion ilmaisutaidon lukioon, jossa alkoi vihdoin löytää oman paikkansa myös koulumaailmassa ja sai esiintyä useissa koulun produktioissa. Lukion jälkeen Reeta aloitti pop-folk- yhtye Husky Rescuen laulajana ja keikkaili yhtyeen kanssa ympäri maailmaa yhteensä kuuden vuoden ajan. 18-vuotiaana hän myös solmi levytyssopimuksen omista kappaleistaan Universal Musicin kanssa ja teki yhden soololevyn. Reetaa on nähty lukuisissa tv-ohjelmissa, kuten Tartu Mikkiin ja The Voice of Finland. Samalla hän opiskeli musiikin maisterin tutkinnon Sibelius-Akatemiassa.

Ura laajentui teatterin puolelle

Musiikin lisäksi Reeta alkoi kiinnostua yhä enemmän myös teatterista. Lopulta hän haki ja pääsi opiskelemaan Lontoon kuuluisaan Royal Academy of Musicin musiikkiteatterilinjalle. Lontoosta valmistuttuaan Reeta on työskennellyt eri kaupunginteatterien musikaaleissa Suomessa ja hänellä on ollut pääroolit mm. Kuopion kaupunginteatterin The Sound of Musicissa, Turun kaupunginteatterin The Rocky Horror Show:ssa ja Kakola-musikaalissa. Tällä hetkellä Reeta valmistelee Broadwaylla Kalevala-aiheista musikaalia ja opettaa Suomessa laulua.

Iloa perheestä ja musiikista

Vaikka elämässä on nyt kaikki hyvin, on kiusaaminen jättänyt jälkensä. Reeta kertoo, että häneltä vei vuosia oppia luottamaan siihen, että ihmiset voisivat haluta hänelle hyvää. Toisaalta hän uskoo kokemusten tuoneen syvyyttä hänen näyttelijäntyöhönsä. Omien lapsiensa kautta hän on saanut jälleen nauttia puhtaasta ilosta. Reetan molemmat lapset, mutta erityisesti esikoistytär Sointu, ovat musikaalisesti lahjakkaita ja innokkaita esiintyjiä. Kotonaan hän onkin halunnut luoda mahdollisimman kannustavan ympäristön lastensa harrastamiselle ja on onnellinen myös siitä, että ainakin lasten päiväkotitaival on sujunut ongelmitta. Uran ja perheen yhdistäminen on haasteellista, mutta Reeta kokee nyt olevansa oikealla tiellä elämässään.