Oprah Winfreyn elämä on kuin elokuvasta

Televisiojuontaja Oprah Winfreyn ura sopisi hyvin elokuvan käsikirjoitukseksi, niin huikeita vaiheita hänen elämäänsä mahtuu. Köyhistä oloista ponnistanut Winfrey tienaa nykyään noin sata miljoonaa euroa vuodessa ja on yksi maailman vaikutusvaltaisimmista naisista. Maailmanlaajuiseen kuuluisuuteen hän nousi oman keskusteluohjelmansa juontajana. Ohjelmaa esitettiin televisiossa vuodesta 1986 vuoteen 2011 asti. Ohjelman loputtuakaan Winfrey ei ole jättänyt televisiomaailmaa kokonaan taakseen, vaan toimii monen äärettömän suositun ohjelman, kuten Dr. Philin kulisseissa.

Vaikea ja ankara lapsuus jätti jälkensä

Oprah Winfrey syntyi Yhdysvalloissa vuonna 1954, jolloin tummaihoiset joutuivat kohtaamaan maassa vielä monenlaista syrjintää. Hänen elämänsä alkoi köyhissä olosuhteissa. Winfreyn äiti oli naimaton kotiapulainen Vernita Lee ja isänsä kaivostyöläinen Vernon Winfrey. Elämänsä kuusi ensimmäistä vuotta Winfrey eli kuitenkin isoäitinsä kanssa, sillä hänen äitinsä lähti töihin pohjoiseen. Isoäidin kasvatusmetodit olivat ankarat ja rahanpuutteet takia Winfrey kulki usein perunasäkeistä ommelluissa vaatekappaleissa, tullen kiusatuksi koulussa. Kuusivuotiaana Winfrey muutti äitinsä luokse Wisconsiniin ja oppi pian pitämään huolta itsestään. Äiti teki pitkiä työpäiviä ja perheeseen kuului nyt myös kaksi sisarpuolta. Äiti ei pärjännyt lastensa kanssa ja Winfrey lähetettiin isänsä kasvatettavaksi. Hän karkasi lopulta kotoaan 13-vuotiaana ja elämä oli päämäärätöntä. Winfreyn pelastukseksi koitui lopulta hänen älykkyytensä, sillä hän onnistui pääsemään hyvään lukioon. Häntä kiusattiin tummaihoisuudestaan ja köyhyydestään, mutta sekä isä että tytär olivat päättäneet, että Winfrey pärjäisi opinnoissaan. Näin tapahtuikin ja Winfrey oli lopulta paitsi koulun suosituin tyttö, myös yksi koulunsa parhaista oppilaista. Kouluaikana hän löysi myös puhujanlahjansa liityttyään koulun keskustelukerhoon. Tämä lahjakkuus auttoi häntä pääsemään stipendin turvin Tennesseen yliopistoon opiskelemaan viestintää.

Vaikea ja ankara lapsuus jätti jälkensä

Missikilpailusta toimittajaksi ja lopulta oman shown emännäksi

17-vuotiaana Oprah Winfrey voitti Tennesseen paikallisen missikilpailun ja radioasema innostui palkkaamaan hänet osa-aikaiseksi uutistoimittajaksi. Hän jatkoi työskentelyä toimittajana opintojensa ohessa. Winfrey eteni radiosta TV-uutisankkuriksi paikalliselle kanavalle. Tennessee kävi kuitenkin pian pieneksi ja edessä oli muutto Baltimoreen. Vuonna 1978 Winfrey sai ensimmäisen talk show -pestinsä, kun hän aloitti ”People are talking” -shown toisena juontajana. Vuonna 1984 ura jatkoi Chicagossa aamushow AM Chicagon juontajana, jossa hän alkoi todella menestyä. Winfreyn myötä ohjelma nousi katsojatilastojen kärkeen. Seuraava askel olikin jo oman tv-ohjelman, Oprah Winfrey Shown aloittaminen. Kyseessä oli tunnin mittainen päiväshow. Myös tämä ohjelma nousi katsotuimpien ohjelmien listalle ympäri Yhdysvaltoja.

Täydellinen yhdistelmä empatiaa ja älyä

Läpi uransa Winfreyn vahvuuksia ovat olleet hänen ilmiömäinen esiintymiskykynsä, mutta myös empatia ja taito saada ihmiset luottamaan häneen. Winfreyn showssa monet hankalina pidetyt julkkikset ovat avautuneet elämänsä herkimmistä puolista ja Winfrey on kuunnellut heitä, itkien ja nauraen heidän kanssaan. Winfreyn tunteellisuus oli noussut toisinaan esteeksi uutistyössä, mutta keskusteluohjelmassa se toimi paremmin kuin mikään aiemmin. Winfrey tunnetaan älykkäänä, hauskana ja maanläheisenä juontajana. Hän säilytti aina myös suoran kontaktin yleisöön.Menestys näkyi myös palkkioissa. Winfrey nousi pian rikkaimmaksi afroamerikkalaiseksi, ohittaen tienesteissä mm. näyttelijä Bill Cosbyn.


Täydellinen yhdistelmä empatiaa ja älyä

Winfreyn showssa käsiteltiin paitsi keveitä aiheita, myös yhteiskunnallisia ja sosiaalisia ongelmia sekä terveyttä. Winfrey laajensi toimialaansa tv-tuottamiseen ja perusti oman tuotantoyhtiön, jonka alla toimi mm. naisille suunnattu tv-kanava ja terveyskanava. Lisäksi hän toimi tuottajana monissa muissa ohjelmissa ja jopa Broadway-musikaaleissa. Hän on voittanut ohjelmistaan useita Emmy-palkintoja. Vuonna 2011 Winfrey sai oman tähden Hollywoodin Walk of Fame -kadulle. Winfrey on omistanut elämänsä tv-työlle ja päätti jo varhain, ettei halua esimerkiksi omia lapsia. Winfrey on ollut vuodesta 1986 alkaen parisuhteessa liikemies Stedman Gradhamin kanssa, mutta pari ei aio avioitua. Winfrey on todennut, ettei osaisi olla kenenkään vaimo. Hänen suurin rakkautensa on läpi elämän ollut televisio.