Nuori Dele kuuluu jalkapallomaailman kirkkaimmin loistaviin tähtiin

Bamidele Alli eli Dele on yksi Englannin lahja jalkapallolle ja yksi jalkapallomaailman kirkkaimmista nuorista tähdistä. Delen ansiosta Tottenhamin jalkapallojoukkueella on kerrankin todellinen mahdollisuus Valioliigan mestaruudesta taistelemiseen. Nuori mies kuuluu toki myös Englannin maajoukkueen tärkeimpiin pelaajiin ja maajoukkueessa toivotaan, että 50 vuoden pettymysten sarja katkeaisi nuoren lupauksen avulla. 22-vuotias jalkapalloilija on tienannut taidoillaan jo miljoonaomaisuuden ja laajentanut bisneksiään myös oman vaatemerkin puolelle. Dele elää siis monella tavalla unelmaansa, mutta matka huipulle ei ole ollut helppo. Jalkapallotähti on katkaissut välit perheeseensä ja kertonut julkisesti rikkinäisestä lapsuudestaan. Samalla hän on lakannut käyttämästä koko nimeään ja pelaajapaidan takana lukee ainoastaan Dele. Dele on nigerialaisen isän ja brittiläisen äidin poika. Pariskunta erosi pian Delen syntymän jälkeen. Äitinsä puolelta Delellä on kolme sisarusta, joilla kaikilla on eri isä. Dele kasvoi suurimmaksi osaksi äitinsä hoivissa, joka on kärsinyt koko Delen elämän ajan alkoholismista. Tämä sai pojan hakeutumaan ennemmin kaduille hengailemaan, sillä ajan viettäminen kotona ei kiinnostanut.

Kaduilta stadionille ja kunnon joukkueeseen

Dele pelasi jalkapalloa läheisellä parkkipaikalla ja pääsi lopulta pelaamaan myös joukkueessa, vaikka ei pystynytkään maksamaan harrastusmaksuja tai hankkimaan pelikenkiä. Lapsena Dele katsoi Youtubesta jalkapallotemppuja ja suuntasi sitten harjoittelemaan niitä parkkipaikalle. Pojan lahjakkuus ei jäänyt sivullisilta ja myöhemmin valmentajalta huomaamatta. Tässä kohtaa apuun tulivat kuitenkin avuliaat paikalliset ja valmentaja, joka kuljetti poikaa treeneihin. Ilman heitä Englannilla ei välttämättä olisi nykyisenkaltaista supertähteä, sillä kaduilla oli tarjolla myös muita vaihtoehtoja. Moni Delen lapsuudenkavereista päätyi huumekierteeseen tai vankilaan. Dele on myöntänyt usein, että hänet pelasti nuoruuden energian suuntaaminen jalkapalloon. Delen nuoruutta valaisi paitsi jalkapallo, myöhemmin myös sijaisperhe johon hän pääsi muuttamaan teini-iässä. Nykyään hän pitää perheenään juuri heitä ja sijaisperheen poika Harry Hickford on säilynyt Delen läheisenä ystävänä. Biologiseen perheeseensä Dele ei ole pitänyt yhteyttä ammattilaissopimuksen saatuaan. Perhe on yrittänyt ottaa häneen yhteyttä vierailemalla Tottenhamin stadionilla, mutta Dele ei ole jäänyt juttelemaan.

Kaduilta stadionille ja kunnon joukkueeseen

Kiivas luonne näkyy myös pelikentällä

Menestystä on hetkittäin varjostanut Delen temperamentti, jonka lapsuuden valmentaja muistaa edelleen. Jos asiat eivät ole sujuneet toivotulla tavalla, Delen kiivas luonne on päässyt helposti valloilleen. Sama kiivaus on näkynyt myös ammattilaiskentillä, joilla Dele on pelannut 16-vuotiaasta lähtien. Erityisesti MM-kisojen alla lehdistö epäili avoimesti, pärjääkö Dele pelien läpi ilman punaista korttia. Dele itse on todennut, että menestys saattaa vaatia myös hieman ilkeyttä ja silloin hän on siihenkin valmis. Dele joutunee kuitenkin vielä tekemään töitä luonteensa kanssa, sillä vastustajat tuntevat hänen temperamenttinsa ja käyttävät sitä hyödykseen. Britit toivovat hartaasti, että aikuistuessaan Dele oppisi myös hillitsemään itsensä paremmin, jolloin menestyksen tiellä ei olisi enää mitään esteitä.

Kiivas luonne näkyy myös pelikentällä

Luonnonlahjakkuuden valoisa tulevaisuus

Sillä uskomaton lahjakkuus Dele todella on. Vain hieman yli kaksikymppisenä Dele kestää vertailun jo vanhempiinkin jalkapallon supertähtiin kuten Cristiano Ronaldoon ja Steven Gerrardiin. Dele on onnistunut peleissä nöyryyttämään taidoillaan useita tähtipuolustajia, kuten Real Madridissa pelaavaa Luka Modricia, jonka jalkojen välistä Dele kuljetti pallon vaivattoman oloisesti ensimmäisissä ammattilaisotteluissaan. Legendaarinen valmentaja Sir Alex Ferguson on kuvaillut Deleä parhaaksi nuoreksi keskikenttäpelaajaksi 1990-luvun supertähden Paul Gascoignen jälkeen. Dele on palkittu kahdesti peräkkäin Valioliigan parhaana pelaajana ja hän on ylittänyt jo nyt kaikki hänelle asetetut odotukset niin pelien kuin maalienkin määrässä. Delen nopeus, ketteryys ja intohimo lajia kohtaan ennustavat miehelle vielä loistavaa tulevaisuutta