Meg ryan siirtyy elokuvatähdestä ohjaajaksi osa 1

Meg Ryanin tarkoitus ei ollut päätyä elokuvatähdeksi. 1980-luvun alkupuolella Connecticutista kotoisin oleva nuori nainen opiskeli journalismia New Yorkissa, kun hän törmäsi liian hedelmälliseen osa-aikaistyöhön ohitettavaksi, näyttelemiseen. Siro ja suurisilmäinen vaaleaverikkö oli sähäkkä ja vetovoimainen, ja kun hän sai roolin enteellisesti nimetystä Rikas ja kuuluisa -elokuvasta, koko maailma huomasi Ryanin.

Vaikka Ryan työskenteli ahkerasti urallaan, hän on sanonut, että elokuvatarjouksia myös sateli hänelle koko ajan. Tämä roolien tulva sai lopulta Ryanin lopettamaan yliopiston. Mutta julkisuuspuoli, joka tuli hänen uransa sivutuotteena, ei ollut koskaan asia, jonka Ryan olisi kokenut itselleen mukavaksi. Hänen pirteä ja rakastettava charminsa sähköisti modernin ajan parhaita romanttisia komedioita, kuten klassikoita Kun Harry tapasi Sallyn, Uneton Seattlessa ja Sinulle on postia. Mutta vaikka hän näytteli noissa rooleissa niin hyvin, se ei tarkoita, että Ryan olisi ollut yhtä kuplivainen persoona oikeassa elämässä.

Luonnollisempi äitiys

Ryan kertoi vuonna 2009 In Stylen haastattelussa yleisön reaktioista häntä kohtaan, että Ryan ymmärsi rakastettavuuden olevan monimutkainen asia. Mutta hänestä oli tuntunut myös, että häneen heijastetut ajatukset eivät olleet millään lailla yhteydessä häneen. Kenen naapurin tyttö hän oli? Hän ei ollut koskaan tuntenut itseään mitenkään tavanomaiseksi. Nyt 35 vuotta hänen ensiesiintymisensä elokuvissa jälkeen ja 15 vuotta kiihkeän elokuvatahdin hiljentymisen jälkeen julkisuudesta piittaamaton tähti on asettunut hänelle luonnollisempaan rooliin äidiksi. Ja hän on antanut tämän johtaa myös toiseen elokuvateollisuuden tehtävään, jossa hän pystyy vihdoin olemaan oma itsensä: ohjaamiseen. Ryan on arvostanut yksityisyyttä enemmän kuin julkisuutta jo kauan, vaikka se tarkoittaisi lähes vuosikymmenen kulumista korjaamatta hänen avioliitostaan liikkunutta erohuhua. Hänen ensiohjauksensa Ithaca tuli teattereihin ja suoratoistopalveluihin vuoden 2016 syyskuussa. Ryan pitää elokuvaa hänen henkilökohtaisimpana työnään. William Saroyanin vuoden 1943 romaaniin The Human Comedy perustuva Ithaca on aikuistumiselokuva, joka limittyy suloisesti yhteen Ryanin oman pojan, 24-vuotiaan Jack Quaidin aikuistumiseen. Elokuva merkitsee myös Ryanin omaa valmistumista jännittävään uuteen vaiheeseen.

Luonnollisempi äitiys

 

The Human Comedy

Ryan löysi ensimmäisen kerran The Human Comedy -kirjan kipeän elämänjakson aikana, kun hän oli eroamassa ex-miehestään Dennis Quaidista. Heidän poikansa Jack, joka oli tuolloin vain kahdeksan vuotta vanha, joutui yhtäkkiä vanhempiensa eron keskelle. Saroyanin romaani vastasi Ryanin tilannetta sellaisella harvinaisella ja kauniilla tavalla, jolla kirjat saattavat osuvasti kuvata juuri oikealla hetkellä kokemaasi tuskaa. Tarina seuraa päähenkilö Homeria, josta tulee yhtäkkiä perheen mies, kun hänen isänsä kuolee ja vanhempi veli lähetetään sotaan. Ryan ylistää romaania sivistyneeksi samaan tapaan kuin romaania Kuin surmaisi satakielen, sivistyneeksi mutta myös hyvin yksinkertaiseksi. Ryanin mielestä kirjassa on paljon viisautta ja sydäntä, eikä se ole lainkaan kyyninen romaani. Hänen mukaansa hän ei juurikaan lue kirjoja ja mieti voivansa tehdä niiden suhteen jotain, mutta tämän hän koki hyvin elokuvallisena kirjana. Se on yksinkertainen tarina monimutkaisista asioista ja hänestä tuntui, että kokemuksensa puutteen vuoksi hän voisi käyttää sitä samalla tavalla. Hän ajatteli, että he voisivat tehdä kuvista toimivia, valosta kaunista ja laittaa siihen mahtavia näyttelijöitä ja kauniin musiikin pitäen elokuvan yksinkertaisena ja väljänä antaen tarinan kantaa sitä. Siihen mennessä, kun Ryan oli päättänyt ohjata tarinan, laatinut käsikirjoituksen ja hankkinut rahoituksen – osin sen ansiosta, että hän lupautui esittämään Homerin äitiä – hänen poikansa oli ilmoittautunut New Yorkin yliopistoon ja luonut itsestään yhden Hollywoodin lupaavimmista nousevista tähdistä vasta parikymppisenä, aivan kuten hänen äitinsä vuosikymmeniä aiemmin.