Marilyn Monroen traaginen ja ihailtu elämä

Marilyn Monroe oli yksi kaikkien aikojen ihailluimpia ja tunnetuimpia elokuvatähtiä. Hän oli aikansa kauneusikoni ja seksisymboli, ja sai naiset vuosikausiksi tavoittelemaan platinanvaaleita pehmeitä kiharoita, punaisia huulia ja tiimalasivartaloa. Marilynin vartalon mittoja, 90-60-90, pidetään edelleen täydellisen vartalon kauneusihanteena.

Vaikka Marilyn Monroe oli palvottu maailmanluokan tähti, hänen yksityiselämänsä oli täynnä onnettomia tapahtumia. Monroe kärsi muun muassa päihde- ja lääkeriippuvuudesta sekä mielenterveyden ongelmista. Kaiken kauneutensa ja menestyksenä keskelläkin hänen itsevarmuutensa oli heikko. Monroen edustaman tähtikuvan onkin sanottu murtaneen täydellisen filmitähden kuvaa, ja tuoneen tähteyden arkisemmalle tasolle. Seksikkyys käsitteenä muuttui Marilynin myötä – seksikkyys pystyi olemaan yhtäaikaa kauniin haurasta ja verevän inhimillistä. Monroe oli merkittävä vaikuttaja länsimäisen elokuvakulttuurin kehityksessä. Traagisen kuolemansa jälkeen hänestä tuli legendaarinen hahmo ja myytti, joka jäi elämään kansan mieliin. Hänen elämänsä on ikuistettu useisiin elämänkertateoksiin, jotka yrittävät avata tätä moniulotteista persoonaa.

Monroen rikkinäinen lapsuus

Marilyn Monroe syntyi 1. kesäkuuta vuonna 1962 Norma Jeane Mortensen –nimisenä. Marilyn Monroe on taiteilijan itsensä valitsema nimi, jonka hän myöhemmin virallisti. Monroe eli ensimmäiset vuotensa Los Angelesissa perheensä kanssa, mutta suuri osa lapsuudesta kului sittemmin sijaisvanhempien hoivissa ja orpokodissa.  Monroen rakkauselämä oli koko hänen elämänsä ajan täynnä sekavia kiemuroita – ensimmäisen kerran hän meni naimisiin vain 16-vuotiaana. Marilyn solmi avioliiton yhteensä kolme kertaa. Ensimmäinen puoliso oli merisotilas Jim Dougherty. Seuraavaksi aviomieheksi Marilyn otti baseball-tähti Joe DiMaggion. Kolmas aviomies oli näytelmäkirjailija Arthur Miller, jonka kanssa avioliitto kariutui vuosi ennen Monroen kuolemaa. Ensimmäisen avioliittonsa aikoihin, hädin tuskin teini-iän ohittaneena hän aloitti mallinuransa. Mallintöiden ansiosta hänelle tarjottiin vuonna 1946 ensimmäinen elokuvasopimus.  Aluksi roolit olivat hyvin vaatimattomia, mutta hänen kykynsä huomattiin pian. Vain seitsemässä vuodessa Monroen matka kirkkaaksi kansainväliseksi tähdeksi oli alkanut, ja hyvässä vauhdissa eteenpäin.

Maailman valloitus

Koko maailman tuntema supertähti Marilynistä tuli, kun Niagara-elokuva ilmestyi vuonna 1953. Monroe näytteli elokuvassa psykopaattisen vampin roolin. Monroen avoin suhtautuminen seksuaalisuuteen hehkui roolissa, ja hänen asemansa seksisymbolina vahvistui entisestään. Samana vuonna Playboy-lehti löi lisää vettä kiukaalle julkaisemalla Monroen aiempina vuosina otetun alastonkuvan kannessaan.   Menestyskomediat Herrat pitävät vaaleaveriköistä (1953) ja Kuinka miljonääri naidaan (1953) vahvistivat Monroen asemaa yhtenä elokuvataivaan kirkkaimmista tähdistä. Roolien lyömä yksinkertaisen blondin leima oli hankala karistaa, mutta Monroe onnistui voittamaan myös kriitikot puolelleen. Tähti tunnettiin myös laulajana. Hän näytteli useissa musikaaleissa ja lauloi pätkiä myös elokuvissa, joissa esiintyi. Vuonna 1960 Monroe sai oman  tähtensä Hollywoodin kuuluisalle Walk of Famelle. Marilynin tähti löytyy osoitteesta 6774 Hollywoos Bulevard.

Tähti sammuu

  1. elokuuta vuonna 1962 näyttelijäkollega oli kutsunut Monroen illalliselle. Monroe oli kieltäytynyt kutsusta. Hän oli yhteydessä puhelimitse muihinkin illan aikana, kutsuen muun muassa myöhään illalla erään ystävänsä käymään. Ystävä kuitenkin kieltäytyi myöhäiseen ajankohtaan vedoten. Monroen sisäkkö oli ensimmäinen, joka huolestui Marilynistä. Tämä oli pysynyt huoneessa lukkojen takana jo tunteja. Valot paloivat, mutta Marilyn ei vastannut sisäkön koputuksiin. Paikalle saapunut poliisi kiipesi sisään ikkunan kautta. Marilyn Monroe makasi alastomana vuoteellaan, ja yöpöydällä lojui pilleripurkkeja. Hänet todettiin kuolleeksi, ja viralliseksi syyksi kirjattiin barbituraattien yliannostus, joka aiheutti todennäköisen itsemurhan. Murhan tai onnettomuuden mahdollisuutta ei tosin ole koskaan luettu täysin ulkopuolelle. Monroe oli kuollessaan vain 36-vuotias. Hänen ristiriitainen persoonansa, sykähdyttävä kauneutensa ja näyttelijän lahjansa saivat Monroen hahmon jäämään elämään legendana, kuten Elvis Presley ja James Dean.


Tähti sammuu