Kelly Holmes

Kelly Holmes on brittiläinen entinen urheilija, joka on syntynyt vuonna 1970 Pemburyssä eli Kentissä, Iso-Britanniassa. Hänen lajinsa oli juoksu, jossa päälajeina taas olivat 800 metriä ja 1500 metriä. Hän on voittanut urallaan monia kultamitaleja ja vuoden 2004 Ateenan olympialaisissa hän voitti kultaa molemmista lajeista. Englannin kuningatar arvostikin voittoa suuresti ja myönsi Kellylle Dave-arvonimen vuonna 2005. Tämän lisäksi hänen lukuisiin voittoihin kuuluu muun muassa voitto Kansainyhteisönkisoissa vuonna 1994 ja pronssi Sydneyn olympialaisessa vuonna 2000. Sydneyn kisojen voittajasta eli Maria Mutolasta tuli hänen mentorinsa ja hän muuttikin asumaan hänen kanssaan Afrikkaan. Tänä päivänä hän on kuitenkin lopettanut jo urheilu elämänsä ja uransa. Vaikka hän saavuttikin monia voittoja urallaan, ei hänen uransa ollut pelkkää ylämäkeä. Hän koki ajoittain erittäinkin epävarmoja hetkiä ja loukkaantumisia, jotka vaikuttivat myös hieman hänen menestykseensä.Ennen juoksu uraansa Kelly toimi Britannian asevoimien kensarttina. Nykyään urheilijauransa jälkeen hän taas toimii mentorina Double Gold Enterprises – nimisessä hyväntekeväisyysjärjestössä. Järjestö auttaa vähäosaisia nuoria selviytymään elämässä ja mentoroi heitä arjen hallitsemisessa. Kelly aloitti yleisurheilun kun hän oli 12-vuotias, jolloin hän liittyi yleisurheilijoiden klubiin. Klubissa hänen valmentajanaan toimi David Arnold, joka valmensi hänet voittoon koulujen välisissä juoksukisoissa. Hän voitti tällöin ensimmäisen kilpailunsa juoksun 1 500 metrin sarjassa. Hän kuitenkin lopetti 18-vuotiaana yleisurheilun ja lähti mukaan Britannian armeijaan. Hän aloitti armeija työnsä kuorma-auton kuljettaja, josta hän siirtyi lopulta perusopetuksen ohjaajaksi. Vuonna 1990 hänet taas valittiin mukaan peruskunnon testeihin, joiden ansiosta olisi mahdollista edetä armeijassa ylemmälle tasolle. Tämän testin hän läpäisi erittäin menestyksekkäästi nuoresta iästään huolimatta. Tämä aiheuttikin arvostusta armeijassa ja hän pääsi etenemään ylemmälle tasolle. Tällöin hän osallistui ylemmän tason kuntotestiin ja koulutukseen. Koulutuksen jälkeen hän sai kersantin aseman ja pääsi osallistumaan armeijoiden mestaruuskilpailuihin, juoksun luokkaan. Hän kilpaili tapahtumassa 800 metrin ja 3000 metrin sarjoissa, joista hän voitti molemmat.

Kelly Holmesin ura

Hän kuitenkin päätyi lopulta takaisin yleisurheilunmaailmaan katsottuaan vuonna 1992 kesäolympialaisia televisiosta. Hän näki Lisa Yorkin 3000 metrin juoksussa ja muisti aikaisemmat yleisurheilu aikansa. Hän oli nimittäin aikoinaan nuorten kisoissa voittanut Lisa Yorkin. Tämän jälkeen hän yhdisti yleisurheilun armeijatyönsä kanssa, jolloin hän piti yleisurheilua harrastuksena. Vuonna 19997 hän sai kuitenkin rahoituksen, joka mahdollisti hänen kokopäiväisen urheilijauransa. Tällöin Kelly lopetti työnsä armeijassa ja aloitti pääsääntöisen urheilijauransa. Lopulta hän pääsi ranskaan harjoitusleirille, jonka tarkoituksena oli treenata hänestä huippu urheilija. Leiri ei kuitenkaan mennyt niin kuin piti ja hänelle todettiin kliininen masennus.

Kelly Holmes armeijassa

Hän oli leirin aikana erittäin masentunut ja koki jatkuvasti huonoa oloa. Itsemurhayrityksensä jälkeen hän kuitenkin päätti hakea apua lääkäriltä ja pääsi tämän johdosta terapiaan. Hän ei pystynyt käyttämään masennuslääkkeitä, sillä ne vaikuttaisivat liikaa hänen suorituskykyynsä. Hän kuitenkin aloitti kasviperäisten serotoniinitablettien käytön, joiden avulla hän pääsi masennuksesta yli ja menestyi huomattavasti vuoden 2004 olympialaisissa. Tämän jälkeen Kelly pitikin suuren puheen ammattiurheilijan uran raskaudesta ja siitä, että miten paljon stressiä ammattiurheilijan ura aiheuttaa. Hän päätti puhua täysin avoimesti siitä, että mitä itsensä vahingoittaminen oikeasti on. Hän kertoi täysin avoimesti siitä, mitä oli itse tehnyt ja kokenut. Tämä puhe saavuttikin paljon kiitosta muiden urheilijoiden ja urheilua seuraavien joukossa, jolloin joku vihdoinkin kertoi ammattiurheilun pimeistä puolista. Ateenan olympialaisissa hän kilpaili ensimmäistä kertaa aiheuttamatta minkäänlaista vahinkoa itselleen, täysin terveenä.