J.K. Rowling kannustaa ihmisiä epäonnistumaan – ja yrittämään uudelleen

Harry Potter -sarjan luonut J.K. Rowling on nykyään yksi maailman menestyneimmistä kirjailijoista. Pelkästään Potter-sarjan kirjoja on myyty yli 500 miljoonaa kappaletta ja tämän lisäksi jokaisesta kirjasarjan osasta on tehty menestyselokuva. Rowling on kertonut avoimesti elämästään ennen Potter-menestystä ja inspiroinut tarinallaan ihmisiä ympäri maailman. Nykyään Rowling kiertää puhumassa yleisötilaisuuksissa ja pyrkii rohkaisemaan, jotta he eivät jäisi jumiin epäonnistumisiin. Itseään hän kuvailee pahimmaksi tietämäkseen epäonnistujaksi, joka päätti kuitenkin yrittää vielä kerran.

Tarinoiden maailmassa lapsuudesta asti

Rowling nautti kirjoista ja tarinoista lapsesta lähtien. Hän on myöhemmin kertonut, että erityisesti fantasiaromaani Taru Sormusten Herrasta teki häneen tuolloin syvän vaikutuksen. Kouluaikoinaan hän menestyi erityisesti ainekirjoituksessa, vaikka ei tullutkaan aina toimeen opettajiensa kanssa. Hän kirjoitti jo lapsena vapaa-ajallaan erilaisia tarinoita. Peruskoulun jälkeen Rowling pyrki Oxfordin yliopistoon, mutta jäi hakuprosessissa varasijoille. Sen sijaan hän aloitti opinnot Exeterin yliopistossa, pääaineen ranskan kieli. Opinnot eivät kuitenkaan juuri edistyneet, kun nuori opiskelija viihtyi luentoja paremmin baareissa ja kahviloissa. Yliopiston ympäristöä Rowling on myöhemmin lainaillut Harry Potter -kirjoihinsa.

Epäonnistuminen iskee monella osa-alueella

Elämä yliopiston jälkeen oli kuitenkin päämäärätöntä. Rowling elätti itsensä toimimalla sihteerinä useammassa yrityksessä ja muutti vähäksi aikaa Portugaliin opettamaan englantia. Siellä hän tapasi paikallisen toimittajaopiskelijan, jonka kanssa avioitui kaksi vuotta myöhemmin. Avioliitto loppui lyhyeen ja Rowling jäi yksinhuoltajaksi. Samalla loppuivat työt ja rahat. Rowling on myöhemmin kertonut, että koki tuolloin epäonnistuneensa elämän jokaisella osa-alueella. Samalla hän joutui kuitenkin tutustumaan itseensä uudelleen ja miettimään, mitä haluaa seuraavaksi tehdä. Rowling elätti itsensä sihteerin töillä ja opettajan sijaisuuksilla, mutta elämä oli niukkaa ja raskasta. Samalla mielessä alkoi kehittyä tarina, josta myöhemmin tuli hänen ensimmäinen romaaninsa Harry Potter ja viisasten kivi. Idean synnyttyä Rowling keskittyi täysin kirjoittamiseen, sillä muutakaan hänellä ei tuolloin ollut. Hän ei osannut kuvitellakaan, minkälaisen elämänmuutoksen kynnyksellä hän tuolloin oli.

Tie kokopäiväiseksi kirjailijaksi lähti vaatimattomasta alusta

Kun Rowling sai kirjan käsikirjoituksen valmiiksi, hän lähetti sen kahteentoista eri kustantamoon. Yksikään ei kuitenkaan innostunut tarinasta. Lopulta Bloomsbury Publishing House keksi tarvitsevansa uusia kirjailijoita lastenosastolleen ja tarjosi käsikirjoituksesta 1 500 puntaa. Kustantaja arveli, ettei naiskirjailijan kirjoittama fantasiakirja kelpaisi poikalukijoille, joten sopimukseen kuului, että kanteen laitettaisiin vain kirjailijan nimikirjaimet. Rowling suostui ehtoihin, sillä muitakaan tarjouksia ei ollut tullut. Vaikka kirjaa ei juuri markkinoitu, se tavoitti yleisönsä yllättävän nopeasti. Myös kriitikoiden arviot olivat kiittäviä. Iso-Britannian lisäksi kirja alkoi menestyä Yhdysvalloissa ja Rowling pääsi pian kirjoittamaan teokselleen jatko-osaa. Samalla hän opiskeli itselleen opettajan tutkinnon ja opetti kirjoittamisen ohessa läheisessä koulussa. Toisen kirjan, Harry Potter ja salaisuuksien kammio, myötä Rowling saattoi vihdoin ryhtyä kokopäiväiseksi kirjailijaksi.

Tehty työ, epäonnistumiset ja otetut riskit palkitsivat

Muutamaa vuotta myöhemmin Rowlingista oli tullut kansainvälisesti erittäin tunnettu kirjailija. Taloushuoletkaan eivät painaneet, sillä kirjat olivat kartuttaneet hänelle jo tuolloin miljoonaomaisuuden. Rowling jatkoi kirjasarjansa parissa ja kolmas osa toi hänelle Exeterin yliopiston kirjallisuuden kunniatohtorin arvonimen. Nykyään hän kertoo luottavansa siihen, että selviää mistä tahansa takaiskusta. Vaikka köyhät ajat olivat elettyinä raskaita, hän on myöhemmin ollut kiitollinen myös niistä, sillä silloin jatkuneet ihmissuhteet on testattu nyt rankimman kautta. Rowling kertoo tuntevansa nyt myös itsensä ja sisimpänsä ja luottaa osaavansa tehdä oikeita ratkaisuja elämässään. Ilman epäonnistumisia hän ei olisi koskaan päässyt nykytilanteeseen.