Gina Rodriguez tuulettaa Hollywoodin tunkkaisia kauneusihanteita

Gina Rodriguez tähdittää suosittua telenovela-genreä parodioivaa draamakomediaa Jane the Virgin, josta parhaillaan pyörii Yhdysvalloissa jo viides kausi. Rodriguez on palkittu roolistaan parhaan naispääosan Golden Globe -palkinnolla vuonna 2015. Sarjaa on seurattu innokkaasti myös Suomessa. Rodriguez on syntynyt ja kasvanut Chicagossa Yhdysvalloissa, mutta hänen vanhempansa ovat kotoisin Puerto Ricosta. Hän on opiskellut näyttelemistä New Yorkin yliopistossa ja näytellyt pienempiä rooleja useissa maineikkaissa tv-sarjoissa, kuten Kauniissa ja rohkeissa ja Kova laki -sarjassa.

Normaalipainoinen latinotähti riittää Hollywoodissa kohun aiheeksi

Keskustelua on herättänyt pääosan esittäjän Rodriguezin olemus, sillä latinotähti on kieltäytynyt muokkaamasta itseään perinteisiin Hollywoodin muotteihin sopivaksi. Hän sairastaa kilpirauhasen vajaatoimintaa, joka on osaltaan vaikuttanut siihen, että painonhallinta on haastavaa. Rodriguez onkin jo pitkään kuntoillut päivittäin, mutta joutui silti myöntämään itselleen, ettei luultavasti tule sopimaan Hollywoodin tarjoamiin kauneuskäsityksiin. Tämä kertoo paljon alasta, sillä ulkopuolisen silmin Rodriguez on edelleen täysin normaalipainoinen, toisinaan jopa hoikka nuori nainen. Näin Rodriguez ei itse kokenut katsellessaan naistenlehdissä esiintyvien tähtien kuvia. Hän arveli, ettei voisi myöskään saada elokuva-alalta kovin suuria rooleja, mutta tämä luulo osoittautui sittemmin vääräksi. Rodriguezin raikkaus ja kauneus ovat hurmanneet katsojat ympäri maailmaa.

Muutos tapahtuu hitaasti mutta varmasti

Rohkeat ja itsevarmat kannanotot ovat tehneet Rodriguezista ihailun kohteen ja esikuvan monille nuorille naisille. Julkisuudessa Rodriguez on esiintynyt aina erittäin maanläheisesti ja ottanut kärkkäästi kantaa naisiin kohdistuvia ulkonäköpaineita vastaan. Rooli korostuu Hollywoodissa, jossa kauneus on nähty pitkään hyvin stereotyyppisessä muodossa ja jossa on ollut aivan tavallista käskeä tv- ja elokuvatähtiä laihduttamaan tai muokkaamaan muutoin itseään rooliaan varten.

Muutos tapahtuu hitaasti mutta varmasti

Rodriguez toteaa, että vaikka hän on hyvin tietoinen alansa ulkonäköpaineista, hänen oma kokemuksensa Jane the Virgin -sarjan tuottajien kanssa oli lähes päinvastainen. Koekuvausten jälkeen Rodriguez oli jo saanut tiedon, että oli tullut valituksi päärooliin. Hän sairastui piinaavaan flunssaan, jonka myötä laihtui lähes 10 kiloa. Kun hän seuraavan kerran tapasi sarjan tuottajat, nämä olivat huolissaan muutoksesta. He muistuttivat Rodriguezia, että tämä oli täydellinen juuri sellaisena kuin on, eikä painonpudotukselle ole mitään tarvetta. Rodriguez muistaa miettineensä tuolloin, että ainakin joitakin askelia on otettu jo oikeaan suuntaan.

Latinokulttuurin puhenainen valitsee tarkoin roolinsa

Rodriguez on joutunut murtamaan raja-aitoja myös ihonvärinsä takia. Hän kertoo, ettei lapsena edes tiennyt latinotähtiä olevan olemassa, ennen kuin näki Rita Morenon esiintymässä. Silloin hän ymmärsi, että latinona hänen täytyy vain tuoda itsensä vahvasti esille ja ansaita paikkansa alalla. Hän kertoi kaikille, että haluaa tulevaisuudessa olla latino Meryl Streep. Hän on ollut hyvin tarkka roolivalinnoistaan ja kieltäytynyt sellaisista elokuvista, jotka hänen mielestään esittävät latinot stereotyyppisessä tai huonossa valossa. Jane the Virgin -sarjan pilottijakson käsikirjoituksen luettuaan Rodriguez innostui, sillä kyseessä oli juuri sellainen tarina jota hän oli halunnut päästä kertomaan.

Latinokulttuurin puhenainen valitsee tarkoin roolinsa

Saadakseen jatkossakin valita itse mitä tarinoita latinokulttuurista kerrotaan, Rodriguez on perustanut oman tuotantoyhtiön I Can & I Will Productions. Tuotantoyhtiön nimi tulee hänen isänsä neuvoista. Rodriguez kertoi haastattelussa, että hänen isällään oli tapana joka aamu kertoa lapsilleen, että edessä on uusi ja mahtava päivä, jolloin lapset voivat ja pystyvät tekemään aivan mitä haluavat. Tämä on säilynyt ohjenuorana Rodriguezin elämässä myös myöhemmin. Vastaanottaessaan Golden Globe -palkinnon hän kiitti isäänsä ja totesi, että ainakin juuri tuona päivänä hän oli onnistunut noudattamaan ohjetta kirjaimellisesti