Freestylehiihtäjä Pekka Hyysalo on myönteisen ajattelun lähettiläs

Turkulainen freestylehiihtäjä Pekka Hyysalo oli vuonna 2010 lajin nouseva huippulahjakkuus, kunnes ura päättyi vakavaan loukkaantumiseen Ylläksellä hypyn alastulon mentyä pahasti pieleen. Lääkäreiden ennusteet olivat synkkiä ja nuoren miehen unelma oli pirstaleina, mutta hän ei luovuttanut. Vaikka onnettomuus vei Pekan koomaan 17 päiväksi ja toipuminen oli pitkän aikaa todella epävarmaa, ei hän ole antanut koskaan periksi. Nykyään hän on monelle todellinen esikuva ja luotsaa omaa Fight Back -järjestöään, jonka avulla auttaa muita. Pekka pitää tärkeimpänä taitonaan itselleen nauramista, kaikkien vaikeuksienkin keskellä. Nyt 26-vuotias mies kulkee puhumassa ympäri Suomea ja elättää itsensä yrittäjänä.

Yksi hyppy muutti koko elämän

Ennen onnettomuutta Pekka opiskeli Kuusamossa Rukan alppilukiossa ja panosti kaiken aikansa ja energiansa lumilautailuun. Ylläksellä tarkoituksena oli kuvata lasketteluelokuvaa ja kyseessä olikin kuvausten viimeinen päivä. Päivän aikana sää oli muuttunut huonommaksi ja porukka halusi jo lopettaa kuvaukset. Pekka ei ollut kuitenkaan viimeiseen hyppyynsä tyytyväinen ja halusi ottaa sen vielä kertaalleen uudestaan. Videolla hän huutaakin, että nyt hän saa tämän onnistumaan, suunnaten kovaa vauhtia hyppyriä kohti. Pekka itse ei muista, mitä tuona päivänä tapahtui. Kuvausryhmä kertoi, että Pekan hypättyä ilmaan raju tuulenpuuska tönäisi hänet sivuun hyppyrin alastulosta ja Pekan pää kolahti rinteeseen. Ilman kypärää Pekka ei olisi onnettomuudesta selvinnytkään, mutta nyt hän kuin ihmeen kaupalla kesti kuljetuksen Rovaniemen keskussairaalaan, josta hänet siirrettiin pikaisella aikataululla teho-osastolle Ouluun. Hänen muistinsa sekä puhe- ja toimintakykynsä hävisivät kuitenkin maahantulon hetkellä.

Loukkaantumisen jälkeen Pekalla todettiin neliraajahalvaus ja vakava aivovamma. Toipumisen mahdollistamiseksi Pekkaa pidettiin koomassa kolmen viikon ajan. Lääkärit ennustivat hänen jäävän vuodepotilaaksi ja epäilivät, ettei hän koskaan enää pystyisi kunnolla kommunikoimaan toisten ihmisten kanssa. Optimistisimpien arvioiden mukaan hän pystyisi mahdollisesti kävelemään muutaman vuoden kuluttua. Pekka käveli kuitenkin omin jaloin jo kuuden kuukauden kuluttua. 11 kuukauden kuluttua onnettomuudesta hän nousi ensimmäistä kertaa suksille. Parantumisessa olennaista on ollut nimenomaan Pekan oman sinnikkyys ja asenne. Hän on hakenut aktiivisesti apua, eikä ole hetkeksikään menettänyt positiivista asennettaan. Hän on puhunut sosiaalisessa mediassa aktiivisesti myönteisen ajattelun voimasta.

Yksi hyppy muutti koko elämän

Uusi suunta elämälle

Ihmeparantumisesta huolimatta onnettomuus on kuitenkin jättänyt jälkensä Pekan elämään. Ammattilaislaskijaksi hänestä ei enää ole. Halvaus on jättänyt Pekan liikkeisiin kömpelyyttä ja kuuluu myös hänen puheessaan. Pekka on kertonut haastatteluissa avoimesti, että positiivisen asenteen löytäminen oli aluksi haastavaa. Nuorelle miehelle oli kova paikka hyväksyä, että ammattilaishaaveista oli luovuttava. Jos Pekka olisi vielä kerrankin kaatunut rinteessä ja lyönyt päänsä, ei hän olisi luultavasti siitä toipunut. Itsesääliin takertuminen tuntui houkuttelevalta. Toisaalta Pekka muistutti tuolloin itseään siitä, että sen jälkeen hän ei todellakaan olisi mitään. Ja päätti sen sijaan taistella.

Apuna kuntoutumisessa Pekalla on ollut äitinsä Anja, joka on nyt opettanut poikansa kävelemään kahdesti. Lapsesta asti Pekka on ollut erittäin liikunnallinen ja määrätietoinen, pyrkien joka lajissa aina parhaimpaansa. Laskettelusta tuli kuitenkin se todellinen intohimo. Pekka on kertonut äitinsä rohkaisseen häntä jokaisen uuden lajin pariin. Vaikka onnettomuus säikäytti Anjan perinpohjaisesti, on hän silti ollut poikansa tukena myös tämän pyrkiessä takaisin mäkeen. Pekka kertoo, että välit äitiin ovat läheiset ja äiti on auttanut häntä paitsi fyysisessä kuntoutumisessa, myös kirja- ja hyväntekeväisyysprojekteissa.

Uusi suunta elämälle

Oma aktiivisuus on ollut toipumisessa avainasemassa

Onnettomuuden jälkeen Pekan päivät ovat täyttyneet kuntoutumisesta ja hän on aktiivisesti etsinyt ja kokeillut uusia kuntoutusmuotoja. Ensimmäinen tavoite oli oppia kävelemään, sitten juoksemaan. Fight Back -yrityksen Pekka perusti jo kuntoutuksen alkuvaiheessa ja tarkoituksena oli tuolloin kerätä varoja hänen omaan kuntoutukseensa pipoja myymällä. Aate kasvoi kuitenkin toimivaksi brändiksi ja nyt yrityksen kautta välitetään taistelutahtoa monille muillekin tarvitseville. Pekka selvittää, että sama asenne voi liittyä mihin tahansa elämän haasteeseen ja sopii siis kenelle tahansa, joka haluaa parantaa omaa elämänlaatuaan.

Pekka on avoimesti myöntänyt, että pitkällä toipumisjaksolla vastaan on tullut myös huonoja päiviä. Hänen suurin unelmansa on edelleen laskeminen, mutta se ei tule enää täysipainoisesti onnistumaan. Onnenhetkiä pääsee kuitenkin tavoittelemaan puuterilumella, vaikkakin ilman temppuja. Elämään on lisäksi tullut oma yritys, tyttöystävä ja haaveet perheestä. Pekka kertoo aina nauttineensa elämästä, eikä anna katkeruuden pilata kaikkea, mitä edelleen on jäljellä. Hän kannustaa täysin sydämin myös muita samanlaiseen sinnikkyyteen, sillä koskaan ei voi tietää mihin kaikkeen pystyy, ellei uskalla kokeilla.

Positiivinen asenne auttaa monessa eri elämäntilanteessa

Positiivinen asenne auttaa monessa eri elämäntilanteessa

Itse tutustuin Pekan tarinaan muutama vuosi toipuessani leikkauksesta. Pitkällä sairaslomalla viihdykkeinä toimivat toki vanhat suosikit, kuten HBO:n sarjat, Pokerstarsin pelit ja blogien kautta saatu vertaistuki ja tässä maailmassa törmäsin myös Pekan kirjoituksiin ja haastatteluihin. Muistan, että nimenomaan Pekan asenne oli se, joka lopulta sai minutkin yrittämään aiempaa aktiivisemmin. Vaikka oma tilanne ei ollut millään tavoin verrattavissa Pekan valtavaan elämänmuutokseen, oli tämän nuoren miehen positiivinen asenne niin valloittava, että se vaikutti omaankin elämään.

Sittemmin olen lukenut myös Pekan vuonna 2016 julkaistun kirjan Fight Back: toinen mahdollisuus, jossa hän avaa elämäänsä ja tarinaansa vielä tarkemmin. Vuonna 2015 Pekan tarinasta tehtiin dokumenttielokuva New Run. Hänet on valittu sekä Turun että Suomen positiivisimmaksi henkilöksi ja vuonna 2016 myös Vuoden nuoreksi menestyjäksi. Upeaa nähdä, kuinka hänenkin elämänsä on järjestynyt lopulta parhain päin. Itse toivuin leikkauksestani toki muutamassa kuukaudessa, mutta positiivista asennetta olen pyrkinyt toteuttamaan myös sen jälkeen kaikkien arkisten vastoinkäymisten kohdalla. Elämästä on tullut paljon mukavampaa.