Emma Watson – inspiroivin julkkis

Näimme hänet  valkokankaalla ensimmäisen kerran hänen ollessaan vielä pikkutyttö, ja se oli rakkautta ensisilmäyksellä. Seuraavissa elokuvissa saimme seurata hänen – ja Hermionen – kasvuaan lapsesta teini-ikäiseksi ja nuoreksi aikuiseksi. Hän vaikuttaa tutulta ja aidolta, ja on kuin tuntisimme hänet. Monille hän on edelleen Hermione, mutta Emma Watson on paljon muutakin. Elokuvatähti, malli, aktivisti ja älykäs, koulutettu nuori nainen, jota moni tyttö pitää esikuvanaan.

Elämä ja elokuvat

Emma Watson syntyi Pariisissa, Ranskassa, huhtikuun 15. päivänä vuonna 1990. Hänen vanhempansa olivat molemmat brittiläisiä juristeja, jotka erosivat kun Emma oli viisivuotias, ja hän muutti äitinsä ja pikkuveljensä kanssa Oxfordiin, Englantiin. Hän kävi paikallista koulua, ja harrasti teatteria Stagecoach Theatre Arts –koulussa vapaa-ajallaan. Esiintymisestä hän oli innostunut 7-vuotiaana  voittaessaan runonlausuntakilpailun. Kun Harry Potter –elokuviin etsittiin lapsinäyttelijöitä, hänen teatteriopettajansa suosittelivat Emmaa, ja hän koe-esiintyi roolia varten kahdeksan kertaa. J.K. Rowling, Harry Potter –kirjojen kirjoittaja, halusi Emman Hermionen rooliin jo nähtyään hänet ensimmäisen kerran koekuvauksessa. Niinpä Emma aloitti elokuvatähden uransa vain 9-vuotiaana, kun hänet valittiin Hermione Granger’in rooliin ensimmäiseen Harry Potter –elokuvaan “Harry Potter ja viisasten kivi”. Elokuva sai valtavan suosion, ja Emman asema nousevana elokuvatähtenä oli sinetöity. Seuraavat kymmenen vuotta Emma teki Harry Potter elokuvia, joita on yhteensä kahdeksan, ja joista viimeinen valmistui 2011. Teini-iässä Emma Watson halusi kuitenkin tehdä myös jotain muuta, ja hän näytteli pääosaa lastenelokuvassa “Ballet Shoes” vuonna 2007. Seuraavana vuonna hän oli Princess Pea’n ääni piirroselokuvassa The Tale of Desperaux. Näyttelemisen ohessa Emmalla oli opettaja, jonka johdolla hän kävi koulua viisi tuntia päivässä, ja yläastetta hän kävi Headingtonin sisäoppilaitoksessa. Vuonna 2009 Emma, joka oli kiinnostunut muodista, ilmoitti tekevänsä yhteistyötä People Tree –vaateketjun kanssa, joka edisti reilun kaupan aatetta. Hän singahti välittömästi mallimaailmaan ja hänet valittiin Burberry´n kasvoksi syys-/talvikaudelle 2009, sekä kevät-/kesäkaudelle 2010. Kun hän leikkautti hiuksensa lyhyiksi, oli selvää että Hermione oli taakse jäänyttä elämää. Heinäkuussa 2011 Emma oli Vogue-lehden kannessa, ja seuraavassa kuussa mainosti Lancômen hajuvettä. Hän oli myös aloittanut opiskelun Brown-yliopistossa Yhdysvalloissa 2009, mutta piti välivuoden opiskelusta tehdessään viimeistä Harry Potter elokuvaa, ja valmistui sieltä vuonna 2014. Samana vuonna hänet nimitettiin YK:n Naisten Hyvätahdon Lähettilääksi, ja hän on HeForShe –kampanjan keulakasvo, jolla kannustetaan miehiä taistelemaan naisten oikeuksien ja tasa-arvon puolesta.

Elämä ja elokuvat

Harry Potter –sarjan loputtua, Emma tähditti elokuvia “The Perks of Being a Wallflower” (2012), “The Bling Ring” (2013), “This is the End” (2013) ja Noah (2014). Vuonna 2017 hän oli pääroolissa suuren suosion saaneessa “Beauty and the Beast “–elokuvassa. Hän sai roolistaan MTV:n ensimmäistä kertaa jakaman sukupuolineutraalin Parhaan Näyttelijän Palkinnon. Myöhemmin samana vuonna julkaistiin elokuva “The Circle”. Elokuussa 2018 kerrottiin hänen olevan keskeisessä roolissa tulevassa “Pikku Naisia” –elokuvassa, joka saa ensi-iltansa joulukuussa 2019. Vuonna 2017 brittinuoret äänestivät Emman inspiroivimmaksi julkisuuden henkilöksi, eikä pelkästään elokuvauransa, vaan ennen kaikkea hänen aktivisminsa vuoksi. Vastaajat ilmoittivat äänestäneensä Emmaa, koska hän käyttää julkisuutta ja ääntään puhumalla tärkeistä aiheista, kuten feminismistä, seksismistä, syrjinnästä, rasismista ja homofobiasta. YK:n Hyväntahdon Lähettiläisyyden lisäksi hän vetää “Our Shared Shelf” –nimistä feminististä kirjakerhoa, jossa hän kannustaa lukijoita tarttumaan feministiseen kirjallisuuteen. Emma Watson on todistanut olevansa muutakin kuin Harry Potter –elokuvien Hermione Granger, mutta kuten Hermione, hän on älykäs, kunnianhimoinen, humaani ja oikeudenmukainen, eikä kaihda puolustaa heikompiaan. Hänessä on ainesta esikuvaksi meille kaikille.